Blog

SANATA BAŞLA!’NIN BİRİNCİ YAŞI

Sevgili sanatsever takipçiler,

İki yıllık bir proje olarak tasarladığım Sanata Başla!, 30 Nisan itibarı ile birinci yaşını dolduruyor. Son bir yılda mümkün olduğunca amacıma sadık kalıp sanat tarihinin temel eserlerini sizlere tanıtmaya ve elimden geldiğince açıklamaya çalıştım.

Temel eserleri seçerken üç temel kategoride eserleri incelemeye gayret ettim:

1) Takipçilerin önceden bilebileceği ve ayrıntılarını öğrenmek isteyeceği dünyanın en popüler eserleri (Adem’in Yaratılışı – Michelangelo, Son Akşam Yemeği – Leonardo da Vinci, Atina Okulu – Raffaello gibi);

2) Sanat tarihinin mihenk taşı sayılan ve sanatta çığır açan çok önemli eserler (Arnolfini Düğünü – Van Eyck, Las Meninas – Velázquez, San Romano Savaşı – Uccello gibi)

3) Takipçilere yeni ufuklar kazandırabilecek kişisel favorilerim (Yudit Holofernes’in Kafasını Keserken – Caravaggio, Horas’ların Yemini – David, Aziz Anthony’nin Baştan Çıkarılışı – Dalí gibi)

Eserleri aynı zamanda 4 ayrı temel dönem içinde sınıflandırıp inceledim:
* Rönesans
* Barok
* 19. Yüzyıl
* Modernizm

Son bir yılın en çok görüntülenen eserleri aslında çok da sürpriz yaratmayacak şekilde birinci kategoriden olan popüler eserlerdi. İzleyicilerin büyük kısmının özellikle Rönesans dönemi eserlerini ilgi ile takip ettiğini gözlemledim. Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raffaello ve Botticelli’nin eserleri hep en çok ilgi çekenler oldu. Diğer dönemlerden de birkaç eserin aradan sıyrılıp çok ciddi sayıda izleyici tarafından erişildiğini belirtmemde fayda var. Van Gogh’un “Yıldızlı Gece”, Velázquez’in “Las Meninas”, Delacroix’nın “Halka Yol Gösteren Özgürlük” ve Dalí’nin “Belleğin Azmi” isimli eserleri bunlardan birkaçı. Ayrıca çok kısa bir sürede en çok görüntülenen eserlerden biri olan Courbet’nin “Dünyanın Kökeni” isimli eseri Sanata Başla!’nın birkaç izleyici birden kaybetmesine sebep olsa da sanatın tetikleyici, etkileyici ve ihtilaflı yönlerini de gösterdi.

Bu bir yıl içinde Sanata Başla!’yı önce kendi arkadaşlarım, sonra onların arkadaşları ve ardından hiç tanımadığım insanlar takip etmeye başladı. Bu süreç içinde tanıdığım/tanımadığım herkesten blogla ve eserlerle ilgili beğeniler, yorumlar, eleştiriler ve öneriler aldım. Bu geri bildirimlerin hepsini dikkate almaya ve takipçilere en uygun olacak şekilde gelişimlerle geri yansıtmaya çalıştım.

Tüm bu geçen zaman boyunca Sanata Başla!’yı Blogspot’tan ve Facebook sayfasından takip eden, eserleri beğenen, kendi Facebook sayfalarında, Google +’ta, Ekşi Sözlük’te ve web sitelerinde bağlantılarını paylaşan, yorumlar yapan, emailler ve mesajlarla bana ulaşan tüm izleyicilere gönülden teşekkür ediyorum. Sizlerin ilgisini görmek, sizlerin yorumları ve önerileri ile beslenmek, takdirinizi kazanmak beni çok gururlandırdı ve blogun devamını sağladı. Umarım önümüzdeki ikinci yılda da sizlerin desteği ile Sanata Başla!’yı yaşatmaya devam edebileceğim.

Sanatla ilgili heyecanımı benimle paylaştığınız, destek verdiğiniz ve sizlerle birlikte benim de öğrenmemi ve gelişmemi sağladığınız için müteşekkirim…

Sevgiler

Özgün Yılmazok

Leave a comment

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""><abbr title=""><acronym title=""><b><blockquote cite=""><cite><code><del datetime=""><em><i><q cite=""><strike><strong> 

error: Icerik kopyalanamaz!