Blog

KUMSALDA ÇOCUKLAR “BOYS ON THE BEACH” – SOROLLA

Sorolla’nın olgunluk döneminin en önemli yapıtlarından biri sayılan Kumsalda Çocuklar, aynı zamanda Sorolla’nın sanat yaşamının son döneminde sıklıkla yer alan deniz, güneş ve kumsal motiflerini de yansıtan tipik bir eserdir.

Portreler, peyzajlar, sosyal ve tarihi temalarda uzmanlaşmış olan Sorolla hayatının büyük kısmını sosyal gerçekçilik temalı eserlere adamıştır. Öte yandan Fransız İzlenimci ressamlar Monet, Renoir veya Pissarro gibi (bknz. Nilüferler “Waterlilies” – Monet, Le Moulin de la Galette’te Dans “Dance at Le Moulin de la Galette” – Renoir, Bir Kış Sabahı Montmartre Bulvarı “The Boulevard Montmartre on a Winter Morning” – Pissarro) açık-hava resmi yapma (en-plein air) hayalini olgunluk döneminde tam anlamıyla gerçekleştirecektir. Latin-Amerikalılar Derneği ile yaptığı anlaşma üzerine Sorolla 1910-1919 yılları arasında İspanya’nın insanlarını, doğasını ve kültürünü yansıtan birçok eser üretmiştir. Bu dönemde ülkesini geniş çapta dolaşarak farklı görünüm ve gelenekleri tuvallerine aktarmıştır. Özellikle yerlisi olduğu Valensiya’nın güneşli kumsalları, parlak yaz günleri ve insanların kumsaldaki aktivitelerini içeren easerleri Akdeniz ve İspanyol kültürünü tipik biçimde yansıtan başyapıtlara dönüşmüştür.

Eser Valensiya’nın El Cabañal sahilinde gün ortası güneşinin kumsala vurduğu zaman diliminde resmedilmiştir. Eserdeki çıplak erkek çocukları dalgaların vurduğu kumsala uzanmış oyun oynayarak eğlenmektedirler. Çocuk figürleri birbirine oldukça yakın resmedilmiş ve eserin büyük kısmını kaplamaktadır. Bu şekilde ressam ufuk çizgisine eserde yer vermeden yalnızca figürlere odaklanmış, geniş çaplı bir manzara betimlemekten kaçınmıştır. Birçok ressam gibi denizin dalgalarına ve hareketine yer vermek yerine ressam denizin varlığını denizden çocukların üzerine yansıyan güneş ışığının hareketi ve figürlerin ıslak kumun üzerindeki yansımaları ile göstermiştir.

Eser geniş ölçülerine rağmen (1.18X1.85m) bir stüdyo tasarımı değildir; gerçek yaşamdan doğrudan canlı olarak üretilmiştir. Herhangi bir ön-çalışma veya tasarıma ihtiyaç duymadan açık havada üretilmiş eser seyirciye yaşamın gerçekliğini, canlılığını ve devinimliliğini etkili biçimde yansıtır. Sorolla aynı zamanda statik pozları birbirlerine göre dengeli biçimde konumlandırarak belirli bir hareketlilik de elde etmiştir. Ön plandaki sarışın çocuğun çapraz uzanmış bedeni seyircinin bakışını doğrudan bir sonraki çocuğa iletir. İkinci çocuk tablonun yatay hattına neredeyse paralel konumlandırılmışken, üçüncü çocuk tamamen paraleldir. Seyirciden uzaklaştıkça düzleme paralelleşen bu etkili tasarım aynı zamanda renklendirmeyle de pekiştirilmiştir. Ön plandaki açık tenli sarışın çocuğun yerini uzaklaştıkça daha koyu tenli çocukların aldığı ve vücutlardaki ışık yansımalarının daha koyu renklerde resmedildiği görülür. Bu şekilde ön plandan geriye doğru uzaklaştıkça denize yaklaşıldığı ve çocukların bedenlerinin denizin balçıklaştırdığı kumlara nasıl gittikçe gömüldükleri fark edilir. Suya ve kuma batmış geri plandaki çocuk parlak ve keskin güneş ışıklarını vücudunda yansıtırken ön plandaki çocuğun henüz nispeten daha kuru kaldığını anlaşılır.

Eserde çocukların bedenleri anatomik olarak son derece doğru biçimde tasarlamış olmasına rağmen incelikli ve net bir görünümde betimlenmemiştir. Sorolla geniş fırça darbeleri ile figürlerin ana hatlarını silüetimsi biçimde yansıtmıştır. Sarı, kahverengi ve mavinin çeşitli tonlarını geniş bölgelerde sınırlar kullanmadan uygulayan ressam, güneş ışığının doğrudan yansıdığı noktaları çocukların tenleri ve kumsalda ince beyaz renkli hatlarla betimlemiştir. İzlenimciler’in sıklıkla kullandığı bu yöntem özellikle çocukların ıslak kumdaki yansımalarında etkili biçimde görülür.

Denizin sular altında bıraktığı çamurlaşmış, yumuşak kumsala gömülmekte olan çocukların bu yarı-bulanık görüntüsü seyirciyi Akdeniz güneşinin altında ayakları kumlara batmış biçimde çocukların hemen yanıbaşında duruyor gibi hissetirebilecek kadar gerçektir.

Konum: Prado Müzesi “Museo Nacional del Prado”, Madrid
Tarih: 1910
Dönem: 19. Yüzyıl
Akım: İzlenimcilik “Impressionism”

Leave a comment

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""><abbr title=""><acronym title=""><b><blockquote cite=""><cite><code><del datetime=""><em><i><q cite=""><strike><strong> 

error: Icerik kopyalanamaz!